Barcelona Cultura

Volver al listado

  • Fotografía: CRBMC - Enric Gracia

Nombre del objeto escritorio 
Lugar de ejecución Cataluña
Datación Segle XVII
Medidas 58.5 x 91 x 43 cm
Material nogal
hueso
boj
madera de árbol frutero
hierro
latón
Forma de ingreso compra
Fecha de ingreso 1956
Número de registro MADB 64166-1

Descripción

Arquimesa, també anomenada arquilla, o escriptori de sobre taula. Moble de fusta de noguera amb embotit de plaques d'os gravades amb incisions i amb tinta xinesa, filet de boix, i fusta de fruiters, amb tiradors, boca clau i passadors de llautó, nanses i frontisses de ferro forjat. El buc està confeccionat amb emmetxat de cua d'orenella, paral.lelepipèdic, de planta rectangular, amb la part frontal abatible que configura la porta i alhora que també és la superfície per escriure.
La tapa, això és el frontis del moble, està decorada a la cara exterior amb treball d'embotit. Porta sanefa perimetral de plaques triangulars d'os amb incisons i una sanefa interior amb elements vegetals confeccionat amb os tenyit de color verd, filet d'os i la fusta clara de fruiter. A la part interior porta una decoració d'os a manera de retícula conformada per personatges fantàstics vestits amb fulles i dofins situats entre cintes que s'encreuen formant llaços i nusos de fusta de fruiter. Porta pany a la part superior amb boca clau de llautó llis en forma d'escut i un passador de llautó a cada costat per tal de travar la porta. L'interior de la porta, sostinguda al buc per tres frontisses de ferro forjat, porta un motiu central de cap de guerrer emmarcat per una garlanda de fulles de fusta de fruiter i sagetes d'os. El conjunt està emmarcat per doble filet d'os que porta a l'interior motius vegetals amb flors i magranes de filet d'os i fruiter. La resta de la superfície està decorada amb el mateix tipus de repertori decoratiu. Finalment porta una sanefa d'os configurant nusos. Tots els tiradors dels calaixos son nous, i les plaques dels calaixos, exceptuant els tres inferiors, semblen haver estat afegides de nou, o com a mínim refetes.
L'interior del buc està compartimentat en tres registres horitzontals amb els cantells dels compartiments decorats amb embotit de peces d'os romboïdals. Els dos registres superiors, porten respectivament, quatre i tres calaixos, decorats en tots els casos en el frontis amb plaques d'os gravades representant escenes d'animals i caceres. El registre inferior està compartimentat, al seu torn, en tres registres verticals. Els laterals amb una portella superior decorada amb figures de sirenes, aus i animals fantàstics realitzats en os gravat i policromat de verd i marró i amb calaix inferior decorat amb dos lleons afrontats d'os. El registre central porta un gran calaix decorat amb tres arcs amb columnes tornejades aplicades que porten a l'interior plaques d'os embotides representant d'esquerra a dreta: sirenes i arpies devorant un home, Neptú amb una nimfa i una família de centaures. El calaix inferior està decorat amb dos grius afrontats que són caçats per dos centaures alats.
Els costats laterals del moble porten treball d'embotit representant un gerro confeccionat amb filet de boix i amb peces d'os i filet d'os del qual emergeixen multitud de tiges amb fulles i rematades amb flors i magranes. Porten nanses a la part central, de factura moderna, confeccionades en ferro forjat i daurat.
La cara superior porta decoració embotida representant motiu central de tiges entrellaçades situades a l'interior d'un quadrat confeccionat amb filet de boix envoltat per un ampli repertori de ramatges entrellaçats.

Bibliografía

Fotografía: CRBMC - Enric Gracia

Ajuntament de Barcelona